Geschiedenis

Awt Prinse Sjoutvotte
De Sjoutvotte is opgericht op 16 januari 1960 in het voormalige café ‘t Kluisje, een aantal mensen van de voetbalvereniging De Wertha Boys is van mening dat er in de woonwijk de Kluis iets meer aan georganiseerd karnaval gedaan moet worden. Men vormt een Raad van Elf en roept een Prins uit. Een naam voor de vereniging is al snel gevonden; De Sjoutvotte. Dit is de start geweest van een vereniging welke steeds in beweging is gebleven.
Achter de naam Sjoutvotte zit natuurlijk een verhaal. Letterlijk vertaald in het Nederlands is het “Schuld-konten”. De Geleense woonwijk en parochie de Kluis breidt in de vijftiger jaren zeer snel uit, vele inwoners zijn werkzaam op de Staatsmijn Maurits in Geleen. In die jaren begint het eigen-huis bezit op gang te komen, er worden dan ook veel woningen, al dan niet in eigen beheer, gebouwd. Om die bouw te kunnen bekostigen moet men uiteraard geld lenen, schuld maken dus. Een Limburgse uitdrukking voor iemand die schulden heeft is; “Dae haet de vot vol sjout!”. De naam Sjoutvotte is daarmee geboren. Ontstaan en oprichters van de Awt Prinse Sjoutvotte:
In het jaar 1978 onder beleid van president Nol Smeets is er een Awt Prinsen vereniging in het leven geroepen. En wel op 25 november 1978. De kartrekkers op dat moment waren Han de Vos, Frans Nijsten en Jack Smeets. Zij hadden het lef en het doorzettingsvermogen om tot dit resultaat te komen wat tot vandaag de dag nog geldt.
Zij trokken de stoute schoenen aan om voor het eerst met alle Awt Prinsen, toen der tijd waren het er 17 in totaal, de 1e vergadering te houden. Deze vergadering werd gehouden in voormalig café t Sjuffelke.
Zo ook is er in die tijd het 1e prinsenbal (nu Kwatsjaovend) georganiseerd en dat werd gevierd in d’Heremiet aan de Kluis. Dit was in 1979. Tot op de dag van vandaag bestaat de Kwatsjaovend nog steeds en is uitgegroeid tot een begrip van alle vasteloaves vierders in de wijken Kloes en Gelaen-zuid. In de loop der jaren hebben verschillende orkesten hun muzikalen klanken ten toon gespreid. Enkele bekende namen zijn: Schintaler, OBM band, Orginaler Limburgse Freunden, Brulthaler, Uhrtaler, Bokkeriers en Wahnsinn.

Reacties zijn gesloten.